Selasa, 13 Mei 2008

Sabah Bergelora

Jika apa yang berlaku dalam Parlimen boleh dibuat ukuran, maka kita boleh mengandaikan bahawa akan berlaku perubahan besar dalam Perdebatan di Dewan rakyat sehari dua ini semacam akan mengubah lanskap politik Negeri di Bawah Bayu. Baik wakil Kimanis, Putatan atau Kalabakan, dan wakil2 Sabah lain yang mencelah, gambaran yang diberikan ialah Sabah tidak mendapat layanan setaraf dengan negeri di sebelah semenanjung. Bagi kita yang baru menjejakkan kaki di Parlimen, pendedahan sebegini memeranjatkan. Propaganda BN telah meyakinkan negara selama ini bahawa agihan pembangunan adalah samarata. Rupanya indah khabar dari rupa.

Kita pun musykil bagaimana rakyat Sabah boleh menahan perasaan selama ini. Atau mungkinkah pemimpin mereka ditutup mulut oleh suatu kuasa lain atau mereka sendiri berpuas hati. Apapun amat melegakan apabila pemimpin ini mula sedar.

Di luar Dewan, ketika Wakil Kalabakan sedang berucap, seorang rakan seperjuangan beliau yang saya pasti adalah Dari Semenanjung, membuat komen bahawa kalau pengucap dilantik sebagai Menteri senyaplah dia. Inilah penyelesaian simplistik BN yang berciri rasuah bila berhadapan dengan masalah seumpama ini. Segala permasalahan rakyat diremehkan dan boleh ditutup dengan janji manis. Mungkin penyelesaian ini boleh laku dulunya tapi dengan kesedaran politik yang tinggi sekarang mereka semakin objektif dalam tindakan. Maka kini kedengaran hasrat 'pindah rumah', 'rumah baru', 'tsunami Sabah' dan lain sebutan yang bukan berbentuk gurauan.

Kita yakin keluhan orang Sabah ini benar dan berasas. Apa yang masih kita risau ialah harapan yang tinggi kepada BN yang terus diberikan oleh wakil Sabah. Mungkin ini cara ketimuran yang menjadi amalan orang kita. Malangnya pemimpin tertinggi tidak sensitif lalu mengambil remeh rungutan berlapik ini. Saya mencadangkan pemimpin-pemimpin Sabah berbuat sesuatu yang berani dan konkrit: menuntut hak melalui Pakatan Rakyat. Pakatan bercita-cita memberi keadilan kepada semua tanpa membeza agama, kaum atau anutan politik, lebih-lebih lagi perbedaan geografi. Fikirkanlah dan kami sedia menunggu.

3 ulasan:

Akim Azmi berkata...

DR, Sesungguhnya amno sudah tidak relevan lagi dengan keadaan semasa.Jauh ketinggalan, rakyat malaysia sekarang rakyat baru,minda dan permikiran baru.HANCUR AMNO 3X......
ISLAM AGAMA YANG SESUAI SEPANJANG ZAMAN.

Cikli berkata...

Salam doc...

Saya rakyat jati Guchil Kuala Krai yang berkhidmat di Sabah.

Doc ada menyebut tentang propaganda BN. Saya setuju. Dan yang bercakap dalam parlimen tentang nasib rakyat Sabah tu tidak lain tidak bukan semuanya BN. Inipun propaganda dan sandiwara bah.

Doc, jalan di Guchil dah rosak bangat tu. Takkan kontraktor mahu tunggu projek siap dulu baru nak baiki.

Selamat menjalankan tugas. Terima kasih.

Kawan Baik berkata...

HARGA MINYAK NAIK

YB,

sebagai rakyat biasa dan berpendapatan biasa sahaja... tolonglah dan bantulah kami....

kami merayu...
YB,
lakukanlah sesuatu untuk menangani masalah ini... kami cukup terbeban sekarang dgn kenaikan harga minyak, tarif elektrik dan for sure hg barangan lain turut akan naik esok....

YB,
pohon dibawak isu ini ke dalam dewan rakyat pada 26hb ini...

TQ

yg benar,
rakyat yg terbeban!